Kanonkop Pinotage

Nog niet gewaardeerd | Schrijf je eigen review
Kanonkop
€ 27,50 Incl. btw

Wie Zuid-Afrika kent, kent Kanonkop. De absolute top van de Zuid-Afrikaanse rode wijn, de thuisbasis van de pinotage. De intrigerende naam Kanonkop is afkomstig van een heuveltje (kopje in ZuidAfrikaans) waarop een kanon stond, dat in vroeger tijden werd afgeschoten als er zeilschepen afmeerde in de Tafelbaai bij Kaapstad.

Het estate Kanonkop maakt sinds 1973 estate wines en wordt op dit moment geleid door keldermeester/wijnmaker Beyers Truter (ook wel bekend als "King of Pinotage" en Johann en Paul Krige (respectievelijk verantwoordelijk voor marketing/personeel en kwaliteitscontrole). Gelegen aan de lager gelegen hellingen van de beroemde wijnberg Simonsberg, maakt Kanonkop alleen wijnen met de herkomstbenaming Stellenbosch, op totaal 100 hectare wijngaard. De meeste stokken zijn al 40 tot 50 jaar oud en daarmee de oudste van Zuid-Afrika.

Dat Kanonkop een der beste producenten van pinotage is, wordt wel bewezen door het feit dat zij voor het vierde achtereenvolgende jaar er in geslaagd zijn om een plaats in de Zuid-Afrikaanse ABSA Top Ten Pinotage Competition te krijgen.

Nog een bijzonderheid: de wijnen worden vergist in open, lage cementen gistkuipen, dit om een optimaal contact tussen schilletjes en sap te bewerkstelligen. Rijping vindt plaats in veelal nieuwe Franse eiken vaten, pinotage gedurende 14- 16 maanden.

Kanonkop behoort zonder twijfel tot de allerbeste rode wijnproducenten in Zuid-Afrika. Internationaal beschouwt men Kanonkop als het equivalent van de Premier Grand Cru Classé in Bordeaux. Ten bewijze de veelvuldige successen op de International Wine and Spirit Competition met o.a. :

2 x Robert Mondavi Trophy for International Winemaker of the Year

4 x Pichon Longueville Comtesse de Lalande Trophy for best blended red wine.

4 x Perold Trophy for best Pinotage

2 x Dave Hughes Trophy for Best South African Producer.

De wijngaarden van Kanonkop liggen op de Simonsberg. Meer en meer wordt de Simonsberg aanzien als de beste terroir van de streek van Stellenbosch.

De pinotage van Kanonkop behoort jaarlijks tot de beste pinotages van Zuid-Afrika.

De bodem bestaat hoofdzakelijk uit verweerd graniet en leisteen. De leeftijd van de druivenstokken loopt tot 59 jaar en ze zijn gesnoeid als “bushvine”. De opbrengst is 5.0 ton druiven of 3250 liter wijn per ha.

De druiven worden bij optimale rijpheid geoogst. Ze blijven gedurende 3 dagen bij 28°C in open gistingskuipen. Om de twee uur worden de schillen en het sap manueel omgeroerd. Na melkzuurgisting ligt de wijn gedurende 15 maanden in kleine Franse eiken vaten, 75% nieuw en 25% tweede gebruik (Nevers – 225l). Hij rijpt nog minstens 6 maanden op fles vooraleer de kelder te verlaten.

Techische fiche:

Land Zuid-Afrika
Streek Stellenbosch
Appelatie WO Simonsberg, Stellenbosch
Producent Kanonkop
Jaargang 2016
Druiven Pinotage (100%)
Houtrijping 15 maanden houtrijping in kleine Franse eiken vaten, 75% nieuwe vaten, 25% tweede gebruik.
Alcohol Gehalte 14.0%
Restsuiker 2g/l
Smaak Vol en Robuust (Rood)
Inhoud 0.750l
Kurktype Natuur Kurk
Kleur Diep donker rood
Neus Aroma's van rood fruit en wat hout.
In de mond Volle robuuste rode wijn met een mooi evenwicht tussen enerzijds krachtige van het hout en de zachtere tannines van het fruit.
Afdronk Lange blijvende afdronk met veel elegantie
Bewaarpotentieel tot 15 jaar
Serveertemperatuur 16-18°C
Food Serveer bij rood vlees of kruidige Aziatische gerechten
Awards Tim Atkin - 94/100
Ingrediënten/Allergenen Bevat Sulfiet
0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen Uw review toevoegen
 Toevoegen
Gebruik komma's om tags te scheiden.